VIP

Jumaat, 20 Ogos 2010

SIAPALAH KITA UNTUK MENGHUKUM SESAMA MANUSIA

Assalamualaikum wrt wbt dan salam sejahtera

Alaaaa..masih x sempat ler nak buat projek jahit lagi..he..he..task pertama (betulkan baju2 yg dah rosak / dah lama x pakai) dah siap..hubby tersengih hepi..walaupun bg aku x memuaskan..he..he..

Sempena ramadhan ini, aku terpanggil utk kita sama2 muhasabah diri kita..siapalah kita di sisi Allah....(mak aiii...seriusnyer bunyi) nak kata x serius..tipu ler...tp sama2 kita mengambil pengajaran dan pengiktibaran.

Kali ni saya nak berkongsi cerita yg benar2 berlaku di dlm famili ku...kisahnya berlaku dlm thn ni jugak...bln biler..x ingat..tp 3 bln terawal ler...penting ker tarikh kejadiannyer....x penting..tp isi kejadian yg penting kita tahu...

Masa tu aku kat ofis...phone aku berdering..tgk2..abg sulong ku yg call...aku dgn dier ni giler2 sikit..bila berckp tu...ader ler weng2 sikit...tp kali ni dia call, nada suara yg serius..pelik gak..rupa2nyer dia nak bg tau...adik tiriku...(anak ma aku dgn husbandnyer yg dulu)...telah meninggal dunia....aku terkedu sekejap...

Utk pengetahuan anda, adik tiriku ni merupakan mangsa keadaan...jgnlah salahkan sesiapa...aper yg terjadi sudah terjadi..cuma aku nak citer bg clear....dia ni dah lama menghilang...x silap aku..paling last aku jumpa dia thn 1995..tup..tup..aku dgr dia meninggal dekat kl (thn ni)..laaaa...selama ni dia ni dekat jer dgn aku...tp tulah..x penah lak terserempak...itulah takdir...

Aku x tahu mana silapnyer...dia terjebak dgn dadah..dan kematiannya adalah disebabkan terlebih dos dadah...

kalau anda dgr mcm tu..mesti mcm2 buruk sangka bermain di fikiran kita kan...mcm2 tohmahan kita lemparkan pd org2 sebegini....tp siapalah kita...yg juga insan melakukan dosa..wlupun x terlibat dgn dadah nak menghukum mrk..kenapa aku berkata begitu????bacalah seterusnye...

1) dia meninggal pd mlmnyer, dlm masa yg singkat, mayatnyer dijumpai
2) ketika dijumpai tiada sebarang id, tp dlm masa singkat, kami dpt dimaklumkan
3) ketika urusan jenazah, ada pertelingkahan sedikit dlm penghantaran mayat ke kg ku, tp kebetulan adikku (yg lain) mempunyai kwn dlm bidang ni, dpt membantu
4) tiada siapa nak membayar kos penghantaran, tp ader tgn yg sudi menghulur bantuan
5) sampai di kgku dgn selamat..tiada kejadian pelik berlaku
6) mayat perlu dimandikan di hospital (dikatakan ader hiv), last minit..x dpt..tp dpt dimandikan di rumah
7) urusan mayatnyer amat senang ( x perlu dimandikan dgn clorox???dr citer klu hiv kena mandi dgn klorox). badannyer x der kesan lain (kudis2) melainkan bekas cucuk...
8) di tanam pada hari jumaat..selesai..ngam2 masuk waktu solat jumaat...

berdasarkan point2 tu...aper yg anda dpt concludekan...mengikut sumber..dia ni waktu hidup..mmg jahat..pecah rumah ler..aper2 ler yg biasa drug addict buat..tp kenapa dia dimudahkan ketika meninggal????

ini menunjukkan Allah itu Ar-rahman dan Ar-rahiimm...tanpa kasih sayangNya...berdasarkan kepada amalan kita...dpt ke tidak kita cium syurga....

Menurut sumber..wajah mayat lesuh dan senyum...ma aku x menangis..dan dia meredhakan segala2nya...ketika ma aku ucap keredhaannya, sumber mengatakan matanyer terbuka sebelah..seolah2 merindui wajah ma, yg berthn tidak ditatapi...

Point of the story,
1) jgnlah kita mudah menghakimi seseorg di atas kejahatan seseorg...krn Allah lebih tahu aper yg tersurat dan tersirat di setiap hambanya...

2) keredhaan ibubapa amatlah membantu..jadi berbuat baiklah kepada mrk sblm terlambat...

Selasa, 17 Ogos 2010

KENANGAN DI BULAN PUASA

Salam dan sejahtera..

Syukur Alhamdulillah..kita masih diberi peluang untuk menjalankan ibadah puasa ini dgn aman dan tenang...(ye..laa..compare dgn negara lainkan)

memandangkan project kretiviti saya masih dlm pembikinan..so..sajer2 jer nak coretkan something di blog yg cantik ni..(cantik ker..he..he..perasan).

Sebenarnya byk jer kenangan pasal poser ni..tp satu jer buat aku betul2 x leh luper...rupa2nyer nakal jugak aku ni yer..he..he..

Kisah ni bermula di bln poser thn 1987...(aku darjah 4)..kisah sedih ker..nooo lah..buat aper nak sedih2 bln poser ni...ini kisah budak nakal jer...aku yakin ramai lg ader kenangan yg bombasticnyer...

kisah aku begini...masa tu aku duk dgn mak sedara aku (dibesarkan sampai tingkatan 1)..dia punyer 2 org anak..sorg laki..sorg pompuan...(dah kira adik-beradik ler..sepupu2 aku ni) pompuan ni yg very kamcing dgn aku. semua benda..mesti sharenyer...

nak dijadikan citer, masa tu aku dah kena start pose penuh...tp cousin aku ni (yg pompuan..pas ni dikenali y*) blm poser lg..kecik ler katakan...dia seronok ler duk tayang2 makanan kat aku..aku maintain jer lagi...kuat iman ler katakan..(hehehe)...pd hari poser yg ke 3..masa tu duk santai2 ler dgn dia...dia tgh mkn sate..telan gak ler air liur aku..tp tahan lagi..tetiba jer dia ckp..."kak ani nok"...aku terkejut jugak ler..tp aku tolak dulu....pas tukan blh dia ckp "x pooo...y* x ghoyak ke mok eh kak ni x poser"...oo..oo..ini sudah baguusss...kah..kah...ini tawaran baik punyer....aku pun aper lagi....ngap ler...keh...keh...

sahur bangun..dpn mak ayah (mak dan ayah sedara)..buat lembik..konon2nya berposer...blkg...duk bodek y* curi makanan..time mak suruh gi kedai..duit balance beli makanan....makan dlm perjalanan pulang..ha..ha..hantu betul aku...bila time buker jer..buat2 ler nampak penat sikit...baru rahsia x bocor...

rahsia ni selamat sampai ler 5 hari lagi nak raya...ntah camaner ntah aku gi bergaduh dgn y* tu kat rumah jiran yg kamcing giler dgn mak aku..tetiba jer terpacul dr mulutnya..."doh la x poser...." o..o..kantoi..dpn jiran aku tu...pastu blh aku cover balik..pesan kat jiran tu jgn bgtau mak..he...he...

balik rumah kecut perut gak..takut mak marah..tp tgk mak steady jer..lega rasanyer...esoknya, mak suruh gi kedai mcm biasa...tp dgn pesanan "hah..nanti jgn duk mkn lak...bwk balik rumah makanan tu..pandai ni..depan mak buat2 pose.."alamak..mak tau ler...confirm jiran tu yg bagi tau..aper lagi pas jer balik dr kedai..kena makan buah serabey ler  (kena leter)...hahaha..akhirnya kantoi jugak...bab tu ok lg..dah biasa kena leter...yg x bestnyer..mak gi citer kat seme org...(seme dah balik berkumpul..nak raya) malu aku kat sepupu2 lain....hahaha...tahun tu...sikit jer la aku dpt duit raya..keh..keh...

Itulah balasan org menipu...bagaimana dgn kenangan anda lak..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...