VIP

Jumaat, 20 Ogos 2010

SIAPALAH KITA UNTUK MENGHUKUM SESAMA MANUSIA

Assalamualaikum wrt wbt dan salam sejahtera

Alaaaa..masih x sempat ler nak buat projek jahit lagi..he..he..task pertama (betulkan baju2 yg dah rosak / dah lama x pakai) dah siap..hubby tersengih hepi..walaupun bg aku x memuaskan..he..he..

Sempena ramadhan ini, aku terpanggil utk kita sama2 muhasabah diri kita..siapalah kita di sisi Allah....(mak aiii...seriusnyer bunyi) nak kata x serius..tipu ler...tp sama2 kita mengambil pengajaran dan pengiktibaran.

Kali ni saya nak berkongsi cerita yg benar2 berlaku di dlm famili ku...kisahnya berlaku dlm thn ni jugak...bln biler..x ingat..tp 3 bln terawal ler...penting ker tarikh kejadiannyer....x penting..tp isi kejadian yg penting kita tahu...

Masa tu aku kat ofis...phone aku berdering..tgk2..abg sulong ku yg call...aku dgn dier ni giler2 sikit..bila berckp tu...ader ler weng2 sikit...tp kali ni dia call, nada suara yg serius..pelik gak..rupa2nyer dia nak bg tau...adik tiriku...(anak ma aku dgn husbandnyer yg dulu)...telah meninggal dunia....aku terkedu sekejap...

Utk pengetahuan anda, adik tiriku ni merupakan mangsa keadaan...jgnlah salahkan sesiapa...aper yg terjadi sudah terjadi..cuma aku nak citer bg clear....dia ni dah lama menghilang...x silap aku..paling last aku jumpa dia thn 1995..tup..tup..aku dgr dia meninggal dekat kl (thn ni)..laaaa...selama ni dia ni dekat jer dgn aku...tp tulah..x penah lak terserempak...itulah takdir...

Aku x tahu mana silapnyer...dia terjebak dgn dadah..dan kematiannya adalah disebabkan terlebih dos dadah...

kalau anda dgr mcm tu..mesti mcm2 buruk sangka bermain di fikiran kita kan...mcm2 tohmahan kita lemparkan pd org2 sebegini....tp siapalah kita...yg juga insan melakukan dosa..wlupun x terlibat dgn dadah nak menghukum mrk..kenapa aku berkata begitu????bacalah seterusnye...

1) dia meninggal pd mlmnyer, dlm masa yg singkat, mayatnyer dijumpai
2) ketika dijumpai tiada sebarang id, tp dlm masa singkat, kami dpt dimaklumkan
3) ketika urusan jenazah, ada pertelingkahan sedikit dlm penghantaran mayat ke kg ku, tp kebetulan adikku (yg lain) mempunyai kwn dlm bidang ni, dpt membantu
4) tiada siapa nak membayar kos penghantaran, tp ader tgn yg sudi menghulur bantuan
5) sampai di kgku dgn selamat..tiada kejadian pelik berlaku
6) mayat perlu dimandikan di hospital (dikatakan ader hiv), last minit..x dpt..tp dpt dimandikan di rumah
7) urusan mayatnyer amat senang ( x perlu dimandikan dgn clorox???dr citer klu hiv kena mandi dgn klorox). badannyer x der kesan lain (kudis2) melainkan bekas cucuk...
8) di tanam pada hari jumaat..selesai..ngam2 masuk waktu solat jumaat...

berdasarkan point2 tu...aper yg anda dpt concludekan...mengikut sumber..dia ni waktu hidup..mmg jahat..pecah rumah ler..aper2 ler yg biasa drug addict buat..tp kenapa dia dimudahkan ketika meninggal????

ini menunjukkan Allah itu Ar-rahman dan Ar-rahiimm...tanpa kasih sayangNya...berdasarkan kepada amalan kita...dpt ke tidak kita cium syurga....

Menurut sumber..wajah mayat lesuh dan senyum...ma aku x menangis..dan dia meredhakan segala2nya...ketika ma aku ucap keredhaannya, sumber mengatakan matanyer terbuka sebelah..seolah2 merindui wajah ma, yg berthn tidak ditatapi...

Point of the story,
1) jgnlah kita mudah menghakimi seseorg di atas kejahatan seseorg...krn Allah lebih tahu aper yg tersurat dan tersirat di setiap hambanya...

2) keredhaan ibubapa amatlah membantu..jadi berbuat baiklah kepada mrk sblm terlambat...

2 ulasan:

Kamil ace[tm] berkata...

semoga rohnya ditempatkan bersama org2 yg beriman..:)

BUNGA berkata...

salam ziarah dr UK..
saya bw... :)

kita hanya manusia tidah berhak untuk menghukum manusia yg lain..
sesungguhnya hanya Allah yg lebih mengetahui..
Apa yg penting ialah dipenghujung kehidupan kita.. mudah2an roh beliau ditempatkan dikalangan org yg beriman... AMin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...